Den sidste rapport i forskningsprojektet om de nye lærerroller efter 2005-reformen. Rapporten sætter især fokus på lærernes tilgang til de didaktiske udfordringer, skriftlighed, organisering og ledelse, it og elevernes sammentænkning af fag i skriftlige opgaver. 2005 blev gymnasieuddannelserne reformeret, hvilket påvirkede undervisningen og lærerrollen. Et fireårigt forskningsprogram har analyseret reformens konsekvenser gennem kvantitative og kvalitative metoder, fokuseret på ledere, lærere og elever. Rapporten fremhæver fire centrale områder: - Lærernes tilgang til didaktiske udfordringer - Skolernes organisering og ledelse - Brug af IT i undervisningen - Elevernes interdisciplinære arbejde i skriftlige opgaver Lærernes didaktiske opfattelser og praksis er belyst i flere delrapporter, mens skolernes ledelse og teamsamarbejde undersøges som vigtige faktorer for implementeringen. IT’s rolle i undervisningen analyseres med fokus på elevernes faglige og sociale organisering, og interdisciplinær undervisning belyses gennem fagsamspil og skriftlige opgaver. Rapporten identificerer handlemuligheder og begrænsninger for aktører i gymnasiet, baseret på værdier, følelser og samarbejdsformer. Den præsenterer cases som inspiration til handling og refleksion over reformens indvirkning på undervisning, lærerroller og elevers udvikling.
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Sporskifte i gymnasiet - Reform og handlemuligheder
Forfatter(e)
Lilli Zeuner, Steen Beck, Lars Frode Frederiksen, Erik Kruse Sørensen
Udgiver
Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
Udgivelse
Gymnasiepædagogik nr. 78
Genre
Forskningsrapport
Omfang, antal sider
112
Udgivelsesår
2010
Almen didaktik og pædagogik
Uddannelse og samfund
Udvikling, ledelse og lærerprofessionen
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.