"Denne rapport er en del af et større forskningsprojekt: Gymnasieskolen som innovativt sundhedslaboratorium – GISU. Projektet tager sit afsæt på Rysensteen Gymnasium, som er placeret midt i København bagved Københavns Hovedbanegård og midt i byens prostitutionsområde, om end lokalområdet i de senere år er blevet trendsættende mht. kulturelle kunst-, spise- og musiktilbud i Kødbyen. Et stenkast fra gymnasiet ligger DGI-byen, hvor skolen lejer sig ind i lokaler i forbindelse med idrætsaktiviteter. Derudover inviterer nærmiljøet i centrum af Købehavn ikke oplagt til bevægelse og fysisk aktivitet. Rysensteen Gymnasium har i de senere år satset på at skabe et større fokus på motion og sundhed for skolens ansatte og elever, bl.a. ved aftaler med DGI-byen om anvendelse af deres træningsfaciliteter, samt aftaler med Institut for Idræt, Københavns Universitet vedrørende undervisning og etablering af et sundhedslaboratorium. Nærværende rapports resultater stammer fra en monitorering af elevernes idrætsdeltagelse i gymnasieskolen via et spørgeskema. Undersøgelsen er udført i februar 2010 og undersøger elevernes viden, holdninger og praksis. Selvvurderede undersøgelser af fysisk aktivitet har vist sig valide, og er en af de letteste måder at overvåge befolkningens fysiske aktivitetsniveau (KRAM, 2009, s.85-86). Nyere danske undersøgelser viser et fald i idrætsdeltagelsen blandt unge (Pilgaard, 2009), men undersøgelserne går ikke i dybden med de unges hverdagsliv og deres skolegang, hvilket nærværende undersøgelse af elever på Rysensteen Gymnasium derfor vil fokusere på. Undersøgelsen bidrager med viden om unges idrætsdeltagelse, og giver viden om, hvorfor unge vælger idrætten til og fra. GISU-undersøgelsen har til hensigt at skabe internationale videnskabelige artikler til tidsskrifter, men vil endvidere lave uddannelsesmateriale for gymnasieskolen. Casen om Rysensteen Gymnasium adskiller sig fra andre undersøgelser ved at gå i dybden med kulturforandringsprocesser, som vægter demokrati og medindflydelse, og ved at sammenholde det samfundsvidenskabelige perspektiv med idrætsfaget i gymnasieskolen. Læs mere om GISU her."
Forskningsdatabase
Tilbage
Abstract
Fakta
Titel
Unges syn på idræt, bevægelse og sundhed i gymnasieskolen
Forfatter(e)
Stine Frydendal Nielsen, Marianne Brandt-Hansen, Glen Nielsen, Laila Ottesen & Lone Friis Thing
Udgiver
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Udgivelse
Genre
Rapport
Omfang, antal sider
96
Udgivelsesår
2011
STEM-fag
Nyt fra Gymnasieforskning
Få Nyt fra Gymnasieforskning direkte i din indbakke.
Du får:
- Oversigter over den nyeste forskning i vores database indenfor netop dine fag og interesseområder
- Nyheder om vores magasin, podcast, konferencer og nye tiltag
Er du ansat på en institution, der abonnerer på Gymnasieforskning, kan du, ud over Nyt fra Gymnasieforskning også få adgang til magasin-arkivet online, ved at logge ind eller oprette en bruger-profil.
Ups. Der er gået noget galt. Opdater siden og prøv igen.
Seneste magasin
Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis
Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.