Forskningsdatabase
Abstract

Det er en kendsgerning at det tyske sprog er under pres i Danmark.1 Gennem hele uddannelsessystemet – fra grundskole til universitet - har der de seneste år været en faldende interesse for det tyske sprog. Med Tyskland som Danmarks førende eksportpartner er denne tendens alarmerende. En særlig udfordring har været at vække interessen og glæden for det tyske sprog hos børn og unge. I den dansk-tyske grænseregion findes der dog en lille enklave, hvor det tyske sprog og tysk kultur lever i bedste velgående – det tyske mindretal. Her findes tyske vuggestuer, børnehaver, skoler og et gymnasie. Mindretallets institutioner er karakteriseret ved at eleverne både lærer det tyske og det danske sprog på modersmålslignende niveau. Samtidig føres børnene ind i både den tyske og den danske kultur. I skolerne er undervisningssproget tysk og et særkende ved mindretalsinstitutionerne er at børnene ikke altid har institutionssproget eller undervisningssproget som deres første modersmål. Dette stiller en række særlige krav til den måde skolerne tilrettelægger det pædagogiske og didaktiske arbejde på. Tager man i betragtning at det tyske gymnasium i Aabenraa i en årrække er kåret blandt de ti bedste gymnasier i Danmark, bliver det tydeligt at det tyske mindretal er i besiddelse af en vigtig erfaringsviden i forhold til hvordan børn bedst muligt undervises på tysk. I mindretallets skoler lykkes det at leve det tyske sprog og skabe en glæde ved sproget, hvilket er vigtige forudsætninger for at skabe lysten til at lære sproget. Formålet med projektet er at imødegå nogle af de udfordringer som tysklærere fra flertalsskoler står overfor når de skal undervise, ved at udnytte det sprog- og kulturpotentiale som mindretallet byder på.

Fakta
Titel
Styrkelse af tyskfaget i Danmark gennem mindretallets pædagogiske og didaktiske kompetencer
Forfatter(e)
Camilla Franziska Hansen
Udgiver
UC Syd
Udgivelse
Danske Professionshøjskoler
Genre
Rapport
Omfang, antal sider
16
Udgivelsesår
2019

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.