Forskningsdatabase
Abstract

Fokus på it-kompetencer i uddannelserne I det danske uddannelsessystem er der sat stærke dagsordener for undervisning relateret til den hastige og allestedsnærværende udvikling af informationsteknologi. Danmarks Vækstråd anbefalede i 2016, at Computational Thinking (CT) gøres til en obligatorisk del af uddannelser på alle niveauer. I forbindelse med gymnasiereformen (2016) er ”Informatik” indført som nyt fag, og styrkelse af elevernes digitale dannelse og digitale kompetencer er et fokusområde på tværs af alle fag. I grundskolen indføres det it-baserede fag ”Teknologiforståelse” som obligatorisk fag efter en treårig forsøgsperiode, der allerede er sat i gang. Denne udvikling har skabt et påtrængende behov for faglig og fagdidaktisk nytænkning på området, samt et lige så stort behov for styrkelse af lærernes kompetencer og udvikling af den konkrete undervisning. Dette projekt skal støtte udviklingen Formålet med projektet Computational Thinking i Matematik og Naturvidenskab (CTiMNAT) er at bidrage til at imødekomme disse behov. I projektet introduceres en etårig, nyskabende efteruddannelse for gymnasielærere. Det etårige kursusforløb gentages tre år træk, hvert år med nye kursister. Undervejs følges de enkelte forløb tæt og evalueres med henblik på dokumentation af resultaterne og systematisk opsamling af erfaringer, der kan udmøntes i efterfølgende forbedringer af forløbets indhold og struktur. I denne Forskningsrapport evalueres det første af de tre gennemløb, og de indvundne erfaringer opsummeres. Projektets primære målgruppe er gymnasielærere i matematik og naturvidenskab. Hovedformålet er at fremme lærernes muligheder for at styrke elevernes digitale kompetencer og derved øge elevernes muligheder for at håndtere nogle af det 21. århundredes centrale udfordringer.

Fakta
Titel
Computational Thinking i Matematik og Naturvidenskab (CTiMNAT)
Forfatter(e)
Jesper Buch, Adam Etches, Keld Nielsen, Line Have Musaeus, Arthur Hjorth
Udgiver
Institut for MatematikInstitut for DatalogiInstitut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet
Udgivelse
Genre
Forskningsrapport
Omfang, antal sider
47
Udgivelsesår
2019

Seneste magasin

Magasin #34

Magasin #34

 er ude nu

Relationer er afgørende for elevers trivsel og læring. Men hvor meget af sig selv skal man give? Fokus på det meningsfulde, men også svære relationsarbejde.

Læs desuden om
Det tænkende klasserum AI - eleverne ved godt, når det fremmer læring
Magasin #33
Magasin #32
Magasin #31
Magasin #30
Magasin #29
Magasin #28

Viden, der inspirerer og kan bruges i praksis

Tegn abonnement på vores magasin Gymnasieforskning og få den nyeste forskningsviden om de gymnasiale uddannelser – direkte målrettet undervisere og ledere i gymnasiesektoren.